2008/05/11

Feles futás

A szigorú számok:
- Futók száma: 39,0. Indulásnál ennyit számoltam, állítólag volt egy kis lemorzsolódás.
- Kísérő kerékpárok száma: 2,5. A monociklit számoltam fél párnak. Lásd még: számosállat, mint mezőgazdasági mértékegység...
- Kísérő kutyák száma: 0,0
- Bíztató dudálások száma: 28,5 (Egy sofőr nyomta nekünk, de nem szólt. Az fél.)
- Bruttó futási idő: 61 perc. Ez tartalmazza a Rómer Flóris utcai kereszteződésnél érdeklődő határőrökkel való egyeztetést is.

A szigorú szavak:
Nagyon kellemetes időnk volt. Sajnos nem jutott jegy mindenkinek, mert későn észleltem, hogy fogytán a készlet. Elnézést, júniusra gyártok újakat.
A Petőfi híd budai hídfőnél ismét nagy számú "vidám" járókelő és nézelődő bámult meg minket, a Boráros térnél elhangzott a várva várt "Fuss, Forrest!"
Szépen köszöntünk mindenkinek, aki szembejött: biciklisták, felsővezeték-karbantartók, éjszakai jegyellenőrök. A vízművek műszaki ügyeletese (aki sárga mellényben vezette bevetési furgonját) beindította nekünk a sárga villogós fényhídját. Nagyon tetszett!
A Margit körúton a Rómer Flóris úti kereszteződésnél már épp szabad jelzést kaptunk volna, amikor a Határőrség (miért a Határőrség? Miért nem a Rendőrség? Rejtély!) járőrautója megállított és kikérdezett minket. Váltottunk pár barátságos mondatot, aztán mi továbbfutottunk, ők kísértek. A Moszkva térig közben rádión tárgyaltak a központtal. Végül a végállomáson leküldtek minket a sínekről, mert azt gyalog nem szabad. Szót fogadtunk, hazamentünk.

Lábjegyzet:
Tudjuk, hogy szabálytalan gyalogos közlekedés, amit csinálunk, amit emiatt nem engedélyezhet a FŐPOHI illetékes ügyosztálya. (Igaz, nem is tiltották meg.)
Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy nem akadályozunk senkit, és öltözködésünk és viselkedésünk is azt célozza, hogy a kereszteződésekben - ahol nem zárt a villamospálya - se okozzunk balesetveszélyt vagy akadályt az amúgy elég gyér éjszakai forgalomban.
Úgyhogy június 13-án nyugodt lelkiismerettel fogjuk ismét tisztítani a Belváros levegőjét. Inkább égetünk zsírt, mint olajat.

2008/05/08

Budapest-Siófok éjszakai váltófutás

A 6É-vel rokon esemény, a múlt szombati Szigetfutáson ígértem meg, hogy felteszem ide. (Na persze nem a 6É helyett ajánlom! Előtte bemelegítésnek vagy utána levezetésnek.)

Mivel ma végre megkaptam a részletes infókat (idén is Lastminitbe megyünk nyaralni?), gyorsan közzéteszem:

Indulás:
2008. május 9. péntek 22.00 óra
(1036 Budapest, Bécsi út 56. - Symbol Étterem)

Érkezés:
2008. május 10. szombat 11.00 óra
( Siófok, hajókikötő)

Tervezett útvonal:
Közös futás: Symbol – Szépvölgy út – kerékpárút - Margit-híd – felső rakpartok – Gellért tér
Váltófutás: Gellért tér - Műegyetem rakpart – Goldmann Gy. tér – Irinyi J. u. - Október 23. utca – Fehérvári út – Leányka u. – Mária Terézia u. – Tóth J. u. – Gádor u. – Háros u. – Balatoni út - 7-es úton (hosszan...) - Siófok határa
Közös futás: Siófok határa - Siófok hajókikötő

Cél:
A „Nyár fővárosának” kulcsát eljuttatni Siófokra és ennek révén a Balaton népszerűsítése

Tervezett forgatókönyv:
21.00 - Gyülekezés a Symbol Budapest előtt
Regisztráció, jelentkezők beosztása vállalt táv alapján, útvonalterv pihenőidőkről tájékoztató anyag, menet felállítása (ki-milyen sorrendben megy), sajtó elintézése
21.50 - Rajthoz állás
22.00 - Indulás

A váltó tagjai és akik velük szeretnének tartani együtt futnak a Symbol Budapest elől a Szent Gellért térig, majd felvezetés mellet kezdetét veszi a váltófutás. Siófok város táblához érkezve aki kedvet érez, csatlakozhat, és együttesen folytatódik a futás a hajókikötőig, ahol Dr. Balázs Árpád Siófok polgármester átveszi a kulcsot.

A szervezők minden csatlakozni vágyót szeretettel várnak!

Jelentkezés: Bosznai Károly 06-30-816-31-15 vagy 333-56-56

Pár szó a Megszállottak Klubjáról:

Talán kissé pejoratív az elnevezés, de feltétlenül találó, és a klub tagjai egyáltalán nem érzik sértőnek. Ők maguk is tudják, hogy ahhoz a teljesítményhez, amely őket a klub tagjává tette, nem elég az elhivatottság, a bizonyítási vágy, az akarat, ahhoz bizony a legtöbbször megszállottnak kell lenni.

A Megszállottak Klubjának összetétele igen szélsőséges. Vannak olyan tagok, akik jól ismertek, sportágukban a világ bármelyik versenyén megsüvegelik őket. Ugyanakkor vannak olyanok, akik szintén példátlanul nagy eredményt értek el, de még szűkebb lakókörnyezetükben is csak kevesen tudnak Megszállottságukról.

A Megszállottak Klubja soraiban tudhatja például Fa Nándor és Gál József óceáni vitorlázót, Fekete Lászlót, a világ korábbi legerősebb emberét, Adámy István és Furkó Kálmán karatézó nagymestereket, Ferjáncz Attila autóversenyzőt, Besenyei Péter műrepülőt, Béres Alexandra fitness világbajnokot, Monspart Sarolta tájfutót, Várkonyi László hegymászót, Piroch Gábor kaszkadőrt. De velük együtt tagja a klubnak Csorba Simon László, aki iszákosságát a futásnak köszönhetően hagyta el, Paczulák András, aki 19 évesen elvesztette egyik lábát, de a sportnak (triatlon) köszönhetően visszaszerezte életkedvét, vagy Szendrő Szabolcs, akinek szintén fiatalon kellett amputálni egyik lábát, ám később így is feljutott egy 8200 méter magas hegycsúcsra.

Tagja a klubnak (tiszteletbeli státusszal) Göncz Árpád (korábbi) köztársasági elnök is.
A Megszállottak Klubja a kilencvenes évek közepén kelt életre. Dr. Jakabházy László, a Testnevelési Egyetem Rekreációs Tanszékének vezetője az akkori OTSH egyik vezetőjeként álmodta meg azoknak a sportembereknek a csoportosulását, akik nem olimpiai sportágban értek el világraszóló eredményeket.

Az alapötlet az volt, hogy egy ilyen klub társadalmi elismertséget jelenthet olyan embereknek is, akik egyénként ismeretlenek, ugyanakkor a maguk sportágában egészen kiemelkedő, olykor példátlan sikerrel képviselték Magyarországot.
A Megszállottak Klubja - csapatként - harcol a tiszta sportértékekért, küzd a drogok, az egészségre káros szenvedélyek terjedése ellen, hirdeti az egészség, az erő, a kitartás fontosságát.

A klub életre hívásának egy másik lényeges szempontja volt a példamutatás. Ugyanis a Megszállottak harcukkal, életszemléletükkel példát adtak arra, hogyan lehet legyőzni félelmeinket, esetleges komplexusainkat, káros szenvedélyeinket, önmagunkat.
S erre, legyen szó gyermekekről vagy meglett emberekről, nem csupán a sportban van nagy szükség.

Forrás: http://www.symbolbudapest.hu/220/index.php?pid=1193